כישראלים החיים ברחבי אירופה, איננו יכולים להתנתק מההיסטוריה של עמנו, במקומות מסוימים, אפילו לא ליום אחד, בין אם מדובר בהליכה יומיומית ברחוב בה אנו נתקלים באבן נגף (Stolperstein), הליכה מול אנדרטת זיכרון לשואה או שיחה עם חברים בה הנושא עולה. ישראלים רבים ברחבי אירופה מחפשים דרכים שונות להנציח את השואה ולטפל בשאלות שהיא העלתה עבור ישראלים החיים בחו"ל.
כישראלים החיים בחו"ל, אנו עשויים להיתקל באנטישמיות באופן שונה ממה שהיינו מתמודדים איתה או לומדים עליה אם היינו חיים בישראל. מתוך הכרה בכך, אנו רואים כחיוני לצייד ישראלים בידע ובכלים לזיהוי ולמאבק יעיל באנטישמיות. לכן, המטרה העיקרית שלנו בשנים הקרובות היא לספק ידע מספק על אנטישמיות, לזהות את ביטוייה ולהעצים את הקהילה שלנו באמצעים להתייצב נגדה.
אנו רואים את השילוב של שני הנושאים כבלתי נפרד. כחלק מההנחיות והערכים של ICE, אנו לוקחים אחריות על הנצחת השואה בדרכים שונות מתחילת פעילותנו בשנת 2017.
בשנת 2023 הארגון הקים את המחלקה להנצחת השואה והמאבק באנטישמיות. המחלקה תעסוק בהעמקת הידע של ישראלים על אנטישמיות בצורותיה העכשוויות הרבות, תספק כלים להתמודדות עמן ותיזום פרויקטים ויוזמות חדשות למאבק באנטישמיות שיצמחו מהשטח, על ידי הקהילה הישראלית באירופה.
7 באוקטובר 2023, מעבר להיותו היום בו התרחשה "השבת השחורה" והתאריך המסמל את פרוץ מלחמת חרבות ברזל בישראל, מסמן גם את העלייה החדה באירועים אנטישמיים ברחבי העולם. בעקבות העלייה המדאיגה בתקריות אנטישמיות, אנו רואים כבעל חשיבות עליונה את הצורך הדחוף להגביר את מאמצינו למאבק בכל סוג של אנטישמיות, שנאה ואפליה נגד ישראלים ויהודים כדי להבטיח עתיד בטוח ושווה לכולם.
בינואר 2024, קיימנו לראשונה את ועידת "ישראלים באירופה נגד באנטישמיות". בכנס ישבו יחד ישראלים החיים באירופה מ-14 מדינות שונות, שדנו במקורות האנטישמיות, מהי אנטישמיות מודרנית, מצב האנטישמיות בעולם וסדנאות שונות לקבלת כלים להתמודדות עם אנטישמיות. בנוסף, קיימנו בכנס מעבדת חדשנות שמטרתה הייתה ליצור קבוצה של שגרירים לשינוי ולמאבק באנטישמיות באמצעות פרויקטים חדשניים שהמשתתפים יפתחו ויקדמו. בשיתוף פעולה עם שלושה ארגונים נוספים, ICE בחרה שישה פרויקטים שנולדו מתוך הוועידה, שמטרתם להילחם באנטישמיות באמצעות חינוך, דיאלוג ופעולה, ונמצאים כעת בפיתוח.
ביולי 2024 הושק עמוד אינסטגרם בו נספק מידע רלוונטי לישראלים באירופה. בעמוד זה ניצור תוכן על אנטישמיות וכיצד להתמודד איתה, נפרסם עדכונים על הפרויקטים השונים בהם אנו תומכים, נקיים ראיונות עם מומחים מובילים בתחום ועוד. עמוד האינסטגרם יהווה כלי נוסף לחיזוק הקשרים בקהילה ולהפצת מידע חשוב במאבק נגד אנטישמיות.
אנו נרגשים להציג פרויקט חדש בסופיה, בולגריה, בהובלת מארק סגל ואנה לבנובנה מנויקיאן. הפרויקט מפגיש בין בולגרים, ישראלים ויהודים בולגרים כדי לטפח חוויות חיוביות, לאתגר סטריאוטיפים ולבנות ידידויות ארוכות טווח בסביבה מזמינה.
האירוע הראשון התקיים בבר מקומי ביולי. הוא כלל דיונים על ישראל וההיסטוריה היהודית ומוזיקת קלרינט חיה של איליה גודין. האווירה עודדה שיחות עומק וקשרים חדשים.
בספטמבר, אירוע נוסף חגג את חגי תשרי, והציע למשתתפים הזדמנות ללמוד על מסורות יהודיות באווירה חמה וידידותית.
מארק ואנה ימשיכו לארח אירועים, וייצרו הזדמנויות לקשרים חזקים יותר בין הקהילות.
אנו נרגשים לחלוק את ההצלחה של אירוע "AI & ML הייטק וחדשנות ישראלית", פרויקט ממעבדת החדשנות שלנו בכנס "ישראלים באירופה נגד אנטישמיות #1". האירוע, שהתקיים ביוני 2024 במהלך שבוע ההייטק של וינה, נועד להתייחס לאתגרים האתיים של בינה מלאכותית ולהדגיש שימוש לרעה בטכנולוגיה. הוא הציג שמונה סטארטאפים ישראלים והציג את המומחית מאיה שרמן, שחלקה תובנות מרתקות על השפעת הבינה המלאכותית על חיי היומיום
וקשריה לאנטישמיות.
תודה מיוחדת למנחה לירון גליקמן ולצוות המדהים – ספיר זימן, טובה סטריק ולי ברד – שעבודתם הקשה אפשרה את קיום האירוע הזה. אנו מצפים לחלוק פרויקטים נוספים בקרוב כשאנו ממשיכים להשתמש בחדשנות כגשר לצמיחה והבנה הדדית.